Inspiratiedag 'Digitale Media en School'

  • Home
  • Organisatie
  • Programma
  • TERUGBLIK
  • Workshops
  • Locatie
  • Met dank aan
  • Home
  • Organisatie
  • Programma
  • TERUGBLIK
  • Workshops
  • Locatie
  • Met dank aan

WORKSHOPS: BEschrijvingen

RONDE 1 - 16.35-17.20 uur

Sexting, onuitwisbaar!

Steeds meer jongens en meiden versturen sexy (naakt)selfies naar leeftijdsgenoten. Uit onderzoek van Quest (editie maart 2015) blijkt dat 39% van de jongeren wel eens naaktfoto’s of filmpjes van zichzelf gedeeld heeft met anderen. Dit is bijna de helft! Het verzenden en ontvangen van dit seksueel getinte beeldmateriaal wordt sexting genoemd. Onze ervaring is dat jongeren in elke klas bekend zijn met dit soort beelden. Helaas brengt sexting vaak naast spanning en opwinding, heel nare gevolgen met zich mee. Als de sexy selfie die je in vertrouwen verstuurd hebt door de ontvanger verspreid wordt, zijn de gevolgen niet te overzien. Sexting is onuitwisbaar! Je verliest de controle en de beelden kunnen overal opduiken, zelfs in kinderpornonetwerken. Weet jij wat je kunt doen, om jongeren op een gezonde manier met sexting om te laten gaan?
Workshopleider: Marjolein Kock (Kompaan en De Bocht)
Theater (Begane grond)
Max. 30 deelnemers


Ben je nou helemaal mediawijs?!
Van een (start)bekwame leraar wordt verwacht dat ze hun leerlingen goede lessen mediawijsheid geven, dat ze zich mediawijs gedragen en de nieuwste technologieën integreren in hun lessen.
Hoe mediawijs ben jij als leraar? Wat mag een leerling, een schoolleider, een ouder verwachten van een mediawijze leraar? Mag je ICT in de klas weglaten als je er niets mee hebt? Moet iedere leraar een expert zijn? Is een schoolbrede visie noodzakelijk?
In deze interactieve workshop verkennen we samen aan de hand van voorbeelden wat een mediawijze leraar is en hoe je dit kunt worden.

Workshopleider: Bernolf Kramer (Fontys PABO Tilburg)
Cursusruimte (Begane grond)
Max. 18 deelnemers


Leer ik het nu nooit! Mijn cursus Mediawijsheid dodelijk geëvalueerd
Jarenlang bepaalde ik als docent de leerdoelen, de leerstof, de werkvormen, de toetsing en schatte ik de beginsituatie van mijn studenten in. Dodelijk vermoeiend en weinig efficiënt. Dat moet anders kunnen, dacht ik, en kwam van een koude kermis thuis.
Workshopleider: Hans van Driel (Universiteit van Tilburg)
Rode Podium (Begane grond)
Max. 30 deelnemers


Verhalen vertellen met de green screen
Met een green screen kun je de werkelijkheid manipuleren. Of je kunt in je eigen verhaal stappen. Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de mogelijkheden die de green screen biedt bij het mediawijzer maken van leerlingen en bij het vertellen van verhalen. 
Workshopleider: Miriam van den Beemt (De Bibliotheek Midden-Brabant)
Leescafé 
(Begane grond)
Max. 15 deelnemers


Mindfulness

Mindfulness als middel om bewuster om te gaan met jezelf in relatie tot... zonder oordeel of druk uit te oefenen. In plaats daarvan kun je leren op een vriendelijke manier, bijvoorbeeld schadelijk gedrag, te herkennen, erkennen begrijpen en te transformeren.
Workshopleider: Alice Vermeulen (Academie voor Open Bewustzijn)
Leestafels 1e verdieping
Max. 15 deelnemers


Kennismaken met Leren Programmeren: de TEdCase
Zo leuk en eenvoudig kan het bouwen en coderen van technologie zijn. Met het Ontdek-koffertje 'TEdCase' kan je tijdens IDMES een aantal korte activiteiten doen waarmee je de mogelijkheden ontdekt van de Raspberry Pi. Om jongeren te enthousiasmeren, interesseren en leren over het gebruiken van code en programmeertaal is dit gekoppeld aan technologie die ze al kennen en/of gebruiken.
Workshopleider: Rene Houben (LEF - Linux Educatie Format)
Digilab, 1e verdieping

Max. 15 deelnemers

Programmeren met kinderen
We hebben allemaal dagelijks te maken met programma’s. Ze runnen onze smartphones, maar ook onze magnetrons en de pinautomaat bij de bank. Technologie maakt ons leven gemakkelijker, maar beïnvloedt ook ons gedrag en onze gedachten. ‘Computational skills’ is een van de 21e eeuwse vaardigheden. Kinderen raken vertrouwd met de principes van programmeren en leren dat ze zelf invloed hebben op de technologische wereld om hen heen. Helder leren denken in stappen, omgaan met grote hoeveelheden gegevens en zorgvuldig werken… het zijn vaardigheden die allemaal terugkomen bij het programmeren. In deze workshop maak je kennis met (deels gratis te gebruiken) toepassingen om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met programmeren. Ook krijg je informatie aangereikt om jouw visie op programmeren in het basisonderwijs te vormen.
Workshopleider: Martijn Schoormans (Stichting Tangent)
't Web (PC-ruimte), 1e verdieping
Max. 15 deelnemers


Educanvas
Het traditionele onderwijs biedt niet altijd de juiste context om leerlingen de vaardigheden en attitude aan te leren die zij in de toekomst nodig hebben. Om het onderwijs te helpen om tot een vernieuwende onderwijspraktijk te komen, is EduCanvas ontwikkeld door Cubiss in samenwerking met Academica Business College. Het EduCanvas is een wetenschappelijk onderbouwd, fysiek bordspel met werkbladen, kaarten en spelmaterialen. De methodiek biedt een ontwerpsjabloon die belangrijke aspecten van projectmatig onderwijs benadrukt. Met het fysieke bord(spel) gaan we tijdens de workshop aan de slag met het projectmatig ontwerpen van onderwijs.
  • EduCanvas biedt steun, opties en/of ideeën om invulling te geven aan projectmatig onderwijs;
  • Tijdens het ontwerpproces is er ruimte voor onderwijsinhoudelijke dialoog;
  • Dankzij het interactieve ontwerpproces leren leraren met en van elkaar ;
  • De leerkracht komt tot nieuwe, direct toepasbare inzichten voor de vernieuwing van de eigen onderwijspraktijk;
  • Ook geschikt in het kader van een training of professionaliseringstraject.
Workshopleiders: Ingrid de Jong en Mirjan Albers (Cubiss)
Muziekafdeling, 1e verdieping
Max. 12 deelnemers


RONDE 2 - 17.25 - 18.10 uur

Hoe geef je mediawijsheid een gedegen plek in het curriculum? Een eerste aanzet.
​Een interactieve workshop vol inzichten, inspiratie en discussie! Voor docenten die een genuanceerd antwoord zoeken op de vraag: wat is media, sociale media en mediawijsheid, maar vooral: hoe zet je het effectief in, en waar begin je dan? Een workshop die je verlaat met meer (kritische) vragen dan antwoorden.
Workshopleider: Erik Meester (CBE Groep), vervangt de eerder vermelde workshop door Jorick Scheerens
Theater (Begane grond)
Max. 30 deelnemers


Crisis in de school en de media
Wat gebeurt er als er een politiebericht wordt getwitterd waarin vermeld wordt dat er een geval van vergiftiging in een school is geconstateerd. Aan de hand van deze praktijkcasus gaan we met elkaar in gesprek over hoe je omgaat met een crisis in de school.
Workshopleiders: Joep Reijven, Helen Suijkerbuijk (Onderwijsgroep Tilburg)
Cursusruimte (Begane grond)
Max. 15 deelnemers


Maatwerk op school: hoe organiseer je dat?
Iedere leerling is anders, iedere leerling leert anders. Steeds meer scholen profileren zich daarom met begrippen als ‘talentontwikkeling’, ‘maatwerk’ of ‘gepersonaliseerd leren’. 
In je rol van leraar vertaalt zich dat naar: volop differentiëren op tempo, inhoud en didactiek. Aan (digitale) bronnen en gereedschappen voor de lerende ontbreekt het niet. Maar hoe organiseer je een voor al die verschillende leerlingen effectieve les? Hoe volg je het persoonlijke leerpad van elke leerling en daag je elke leerling uit op zijn of haar niveau? En hoe voorkom je dat iedereen alleen nog maar met het eigen individuele leerproces bezig is, terwijl we samenwerken, samen leven en samen leren zo belangrijk vinden?
Na een korte inleiding gaan de deelnemers met elkaar in dialoog aan de hand van een digitaal ondersteunde werkvorm. Aan het eind van de workshop hebben de deelnemers meer zicht op de mogelijkheden om aan de slag te gaan met maatwerk op school én op de vragen die beantwoord moeten worden om hier gezamenlijk werk van te maken.
Workshopleider: Erno Mijland (Innofun)
Rode Podium 
(Begane grond)
Max. 30 deelnemers


Internet en schaamte
We delen tegenwoordig dagelijks foto's, filmjes en berichtjes met elkaar. Lang geleden vroege je iemand of je een foto kon maken. Nu is de foto direct gedeeld met anderen op Facebook en krijg je reacties met likes. Blijkbaar wordt het publiekelijk delen van beelden, emoties, gedachten anders ervaren dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. En heeft deze andere ervaring te maken met het thema schaamte.
Schaamte ontstaat in situaties waarin je geconfronteerd wordt met een negatief oordeel over jezelf . Schaamte, schuld, trots en afgunst behoren tot zelfbewust emoties waarbij sociale relaties, interacties en oordelen centraal staan. Daarnaast vraagt schaamte om een oplossing en is het dus ook een functionele, positieve emotie. Het gedrag dat wordt aangezet voorkomt dat de situatie verergert en kan het ook aanzetten tot zelf- en relatie verbetering. Volgens de psychologie heeft schaamte twee kanten. Het richt zich op de omgeving: wat denken anderen van je als je een flater slaat. Tegelijkertijd richt deze emotie zich op jezelf en je eigen normen: je voelt je persoonlijk tekortschieten. De vraag is in hoeverre schaamte een rol speelt bij internet zoals activiteiten op het gebied van sociale media, gamen, mailen. Zou er meer schaamte mogen zijn of is het wel prettig dat er minder schaamte is over ons zelf? En kan schaamte helpend zijn om excessen m.b.t. sociale media op middelbare scholen te verminderen?
In de workshop 'Internet en schaamte ' gaan we met elkaar verkennen wanneer schaamte helpend of belemmerend kan zijn in de sociale interactie tussen leerlingen op middelbare scholen.
Workshopleider: Herm Kisjes (zelfstandige)
Leescafé (Begane grond)
Max. 15 deelnemers


Project: webshop bouwen
Op De Rooi Pannen (mbo) maken leerlingen als project een eigen webshop. Er is een methode voor niveau 4 - helemaal van niets een webshop opzetten, eerst doelgroeponderzoek enz - en (sinds dit schooljaar) een methode niveau 2/3 waarin de leerling medewerker is en een bestaande shop aanpast/uitbreid. Inmiddels gebruiken meer dan 2000 leerlingen op meer dan 20 MBO-scholen (en 1 HBO) de methode. De workshop start met een Pecha Kuscha over het ontstaan van de methode Webshopheld. Daarna aandacht voor het thema: hoe kun je het maken van webshops door leerlingen aanpakken en waar loop je als docent in de praktijk tegenaan?
Workshopleider: Roelant Schoots (De Rooi Pannen)
Leestafels 1e verdieping
Max. 20 deelnemers


Virtual Reality in de klas
Een introductie van de mogelijkheden van Virtual Reality. Wat kan er mee? En hoe kan je makkelijk aan de slag in de klas? Wat voegt het toe?
Workshopleider: Marco Janmaat (Uil VR Solutions B.V)
Digilab, 1e verdieping
Max. 15 deelnemers


Spelender(media)wijs, didactische werkvormen “verspellen”
Het is heel eenvoudig om een spelvorm in je lessen in te zetten (zowel analoog als digitaal). In deze workshop kun je zelf aan de slag en minstens 1 didactische werkvorm verspellen. Je kunt dat digitaal doen of met een klein herontwerp van een bestaand (bord)spel.
Aan de hand van een aantal kaarten waarop stappenplannen en links te vinden zijn ga je zelf aan de slag. Zo heb je na 45 minuten een didactische spelvorm die je direct kunt inzetten. NEEM EEN DEVICE MEE!
De presentatie (met links) van deze workshop kun je vooraf bekijken zodat de 45 minuten optimaal gebruikt worden. Kopieer de link en plak hem in de adresbalk van je browser: https://s.nearpod.com/j/IMPLR
Workshopleider: Karin Winters (onderwijsondernemer)
't Web (PC-ruimte), 1e verdieping
Max. 15 deelnemers


RONDE 3 - 19.00 - 19.45 uur

In de actie met inter@ctie
Het gebruik van ict-toepassingen wordt steeds belangrijker in het onderwijs. Het vakmanschap van de leerkracht vraagt ook om kennis van de inzet van deze toepassingen. In de workshop verkennen we op welke wijze  je met de interactieve middelen van Prowise Presenter, je les of presentatie kunt verrijken en versterken. Ook ga je zelf ook aan de slag met deze interactieve middelen. De opgedane kennis is de volgende dag direct toepasbaar in de praktijk. Voorkennis ten aanzien van de Prowise Presenter is niet noodzakelijk.
Workshopleider: Gert Custers (Prowise)
Theater (Begane grond)
Max. 30 deelnemers


Mediaprofiel: wie ben jij online? 
De vraag over Social Media is verschoven van “of” naar “hoe” gaan we met Social Media om in onze school en thuis?
Met Mediaprofiel begint u bij het begin: bij uzelf. Centraal in deze workshop staat: weten, meten en delen. Na een korte uitleg over Mediaprofiel, gaan we uw eigen mediaprofiel meten. Dus neem uw eigen tablet/laptop mee (installeer thuis een nieuwe browser zoals Google Chrome). We delen de inzichten en inkijkjes hierover en u kunt verder aan de slag met de vraag: wat wil ik bereiken met de media? Wat wil ik zijn? 
Workshopleider: Mariëlle van Rijn (zelfstandige)
VOV (Begane grond)
Max. 15 deelnemers


Jan op Zee; een 21ste eeuws leeravontuur!
Dit schooljaar maken wij, samen met een groep enthousiaste leerkrachten, Jan Op Zee; een 21ste eeuws leerarrangement voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Tijdens deze workshop heb je de kans om mee te kijken in de keuken van Jan Op Zee.
We maken verbinding tussen de praktijk van Jan Op Zee en de theorie rond 21ste eeuwse vaardigheden in het PO. We vertellen over het hoe en waarom van dit project en tenslotte nodigen we jou uit om zelf een opdracht te ontwerpen voor de laatste etappe. Ons belangrijkste doel; leerkrachten enthousiast maken voor het zelf ontwerpen van 21ste eeuws onderwijs!
Weet je nog niet wie en wat Jan op Zee is? Bekijk de links: link 1, link 2, link 3.
Workshopleiders: Nicole van Rijsbergen & Sabine Donders (MediaEigenWijs)
Rode Podium 
(Begane grond)
Max. 20 deelnemers


Het land van Okt.
Hoe moeilijk is rekenen voor leerlingen met rekenproblemen?
Workshopleider: Marion Kriellaars (Onderwijsgroep Tilburg)
Leescafé (Begane grond)
Max. 12 deelnemers


Virtual Skillslab: online beroepsvaardigheden leren
Klantgericht werken, commercieel handelen, veiligheidsrichtlijnen volgen en nauwkeurig de procedures uitvoeren: met de online Kassatrainers van Virtual Skillslab krijgen leerlingen op een innovatieve manier de beroepsvaardigheden van een kassamedewerker onder de knie. Gebaseerd op de beroepspraktijk van bedrijven als HEMA, Blokker, Emté, Action, Rituals en C&A, waar in de afgelopen jaren al meer dan 100.000 medewerkers op deze manier zijn opgeleid om goed voorbereid en met zelfvertrouwen aan hun nieuwe baan te kunnen beginnen. De online trainers worden al op ruim 160 scholen ingezet, van praktijkonderwijs tot lerarenopleiding. In deze workshop maakt u uitgebreid kennis met Virtual Skillslab! 
Workshopleider: Ruud van Leeuwen (Virtual Skillslab)
Leestafels 1e verdieping
Max. 20 deelnemers


Robots in de klas
Programmeren is hot! En robots zijn bij uitstek geschikt om de beginselen daarvan onder de knie te krijgen. Tijdens deze praktische workshop ga je zelf aan de slag met de Bee-Bot, Tinkerbots, LittleBits en de Makey Makey. 
Workshopleider: Lucinda Bienert (De Bibliotheek Midden-Brabant)
Digilab, 1e verdieping
Max. 15 deelnemers


Lesstof klassikaal oefenen met Flippity
Een workshop om klassikaal kennis van leerlingen in groepjes te testen. Tijdens de workshop gaan we aan de slag om morgen Flippity al in te zetten in je klas.
Workshopleider: Jos Reulen (Onderwijsgroep Tilburg)
't Web (PC-ruimte), 1e verdieping
Max. 15 deelnemers


Klooikoffers voor ukkies (groep 1-2)
Kinderen moeten makers kunnen zijn. En dat worden ze door te klooien met materiaal en gereedschap. Astrid Poot heeft als grote missie om iedereen aan het klooien te krijgen. Op school, thuis en overal. Want klooien is eigenlijk supermakkelijk, als we het allemaal niet zo moeilijk zouden vinden. Dingen maken door gewoon te beginnen, zonder veel gewicht en vaak zonder helder plan. Maar wel altijd samen. Want dat is gezellig! En samen leer je bovendien veel meer.
Inmiddels zijn er al 6 Klooikoffers uitgegeven door stichting LekkerSamenKlooien. Cubiss is de samenwerking aangegaan met Astrid Poot om de Klooikoffers te matchen aan kerndoelen, mediawijsheidcompetenties en het pedagogisch kader. Doel is te laten zien dat de koffers ook kunnen aansluiten in het onderwijs. En dat ze onderdeel binnen het lesprogramma kunnen zijn, als een leerkracht dat wil.
Ga tijdens deze workshop samen met ons lekker klooien en ontdek wat het kan betekenen voor jouw onderwijspraktijk.
Workshopleiders: Ingrid de Jong en Mirjan Albers (Cubiss)
Muziekafdeling, 1 verdieping
Max. 12 deelnemers




​

Powered by Create your own unique website with customizable templates.